BERITA @ ILP KUANTAN

 • Bengkel dan Lawatan ke LRVTC di Luizhou, China
  29 JUN 2024 - Wakil pengajar dan pelajar ILP Kuantan telah turut sama dalam Program Mobiliti Malaysia-China Advanced TVET (MyChat24) bertempat di Liuzhou Railway Vocational Technical College (LRVTC), China. Program yang bermula dari 23 hingga 28 Jun 2024 telah disertai oleh Ts. Mohd Rauf Bin Ali Khan, Ketua Bahagian Teknologi Penyelenggaraan Mekani
  ... lagi »
 • MAJLIS APRESIASI PELAJAR SESI 1/2024
  28 JUN 2024 - Majlis Apresiasi bagi pelajar-pelajar semester akhir ILP Kuantan Sesi 1/2024 BERLANGSUNG PADA 28 Jun 2024.
  Majlis makan malam yang dirasmikan oleh Pengarah ILP Kuantan, Ts Zaid bin Zahari ini dihadiri oleh pihak pengurusan dan para pengajar bengkel yang terlibat.
  Program dirangka bagi memberi penghargaan kepada para pelajar yang telah
  ... lagi »
 • PROGRAM KESEDARAN KEHIJAUAN ALAM SEKITAR
  28 JUN 2024 - ILP Kuantan telah menganjurkan ‘PROGRAM KESEDARAN KEHIJAUAN ALAM SEKITAR’ yang melibatkan pelajar dan kakitangan dalam usaha kecil menghijaukan bumi kita. Pelaksanaan program ini bertujuan untuk meningkatkan kesedaran semua pihak mengenai pentingnya kawasan litupan hijau dan hutan untuk kesejahteraan dan kualiti hidup selain usaha u
  ... lagi »
 • MAJLIS MENANDATANGANI MEMORANDUM KERJASAMA
  18 Mei 2024 - Majlis Menandatangani Memorandum Kerjasama ILP Kuantan bersama syarikat Perfect Emerald Sdn. Bhd. dan Bucida Engineering & Consultancy Sdn. Bhd. telah berlangsung dengan jayanya sempena Program Hari Terbuka ILP Kuantan 2024.
  Kerjasama ini bertujuan untuk memperkukuhkan hubungan antara Institusi Latihan dan Pihak Industri, sekaligus mem
  ... lagi »
 • PROGRAM JELAJAH PROMOSI SEKOLAH
  17 Mei 2024 - Satu Program Jelajah Promosi Institut telah dijalankan untuk pihak sekolah-sekolah (SMK) sekitar Daerah Temerloh, Bentong, Kuala Lipis dan Cameron Highland, Pahang. Antara sekolah-sekolah yang terlibat adalah, Sekolah Menengah Kebangsaan Temerloh, Sekolah Menengah Kebangsaan Bentong, SMK Orang Kaya Haji, Sekolah Menengah Kebangsaan Su
  ... lagi »
 • HARI TERBUKA ILP KUANTAN 2024
  18 Mei 2024 - Program Hari Terbuka ILP Kuantan 2024 telah berlangsung dengan jayanya. Terima kasih kepada semua pengunjung yang hadir dan menjayakan program ini. Pelbagai aktiviti menarik telah berlangsung sepanjang hari terbuka diantaranya Karnival Kerjaya, Temuduga Terbuka, Seminar Kerjaya, Pendaftaran Kursus Jangka Pendek, Pendaftaran Kursus Sep
  ... lagi »
 • CSR WIRA KESUMA- ILP KUANTAN
  09 Mac 2024 - ILP KUANTAN dengan kerjasama Masjid Tengku Abdullah Al Hajj, Balok telah bersama-sama bergotong-royong membersihkan masjid dan kubur sempena Ramadhan yang yang bakal tiba.
  Program yang diketuai oleh Ts. Mohd Amiridwan Bin Abdul Rahman dan diiringi oleh pengajar dan 50 orang pelajar dari bahagian Tek. Fabrikasi Struktur Logam (Minyak &a
  ... lagi »
 • “UPSKILLING” AMSAS @ ILP KUANTAN
  08 Mac 2024 - Modul Asas Kimpalan membuka tirai bagi Program Kemahiran Kimpalan & Elektrik Siri 1/2024 melibatkan Jurulatih Kejuruteraan Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah (AMSAS). Kursus selama 3 hari bermula 6 mac yang lalu telah disertai oleh 20 orang pegawai termasuk Komandan Kluster Pengajian Profesional, Kepten Maritim Haris Fadzillah bin Abdu
  ... lagi »
 • TEAM INOVASI ILP KUANTAN CEMERLANG DI CITEC 2024
  07 Mac 2024 - Sekalung Tahniah kepada Pasukan Inovasi ILP Kuantan yang tidak pulang dengan tangan kosong apabila memenangi 10 pingat perak daripada 10 penyertaan yang sempena Pertandingan Kreativiti dan Inovasi (CITEC)  2024 yang telah diadakan di Adtec Melaka.
  10 penyertaan yang dihantar adalah:
  1. MIGHTY MOVER 2.0
  2. SUPPORT BRACKET FIXTURE SILVER
  ... lagi »
 • MALAM APRESIASI PELAJAR ILP KUANTAN SESI 1/2024
  13 Jan 2024 - Telah berlangsung malam yang penuh gemilang bertemakan ‘Kacak, Angun, Bergaya’ sempena meraikan pelajar semester akhir ILP Kuantan sesi tamat 2/2023 ini.
  Majlis yang bertempat di Hotel Sri Manja Kuantan ini dimulakan dengan iringan masuk para VIP yang diiringi oleh para penari jemputan yang memulakan acara tarian selamat datang.
  Seteru
  ... lagi »
 • LAWATAN KETUA PENGARAH JTM
  12 Dis 2023 - ILP Kuantan pada hari ini berbesar hati menerima lawatan dari Ketua Pengarah JTM En. Shakib bin Ahmad Shakir bersama Pengarah Pengarah Agensi di bawah Kementerian Sumber Manusia.
  Program yang bermula jam 2.00 PM ini bagi mendengar taklimat Rasionalisasi Anjung ILP Muadzam Shah yang telah dijenamakan semula oleh ADTEC Jerantut.
  Seterusny
  ... lagi »
 • KEJOHANAN SUKAN TVET PANTAI TIMUR
  25 Nov 2023 - Tahniah kepada Team ILP Kuantan yang telah menyertai Kejohanan Kecemerlangan Modal Insan TVET Pantai Timur 2023 yang telah diadakan pada 25.11.2023 bertempat di IKTBN Temerloh.
  Program selama satu hari ini telah dirasmikan oleh YB Young Syefura Othman seterusnya menyampaikan pingat kepada semua peserta yang menang.
  Sebanyak 8 buah Ins
  ... lagi »
 • KURSUS PEMANTAPAN BUDAYA KERJA
  14 Nov 2023 - Seramai 40 kakitangan dari ILP Kuantan dan Anjung Muadzam telah berpeluang mengikuti KURSUS PEMANTAPAN BUDAYA KERJA bertempat di MS Chemerkaw Resort, Raub Pahang pada 14 – 16 Nov 2023.
  Program yang dianjurkan oleh BKKL ILP Kuantan ini bertujuan bagi meningkatkan semangat kerja berpasukan, penyelesaian masalah dan teknik komunikasi ber
  ... lagi »

 

#JomPilihKemahiran 

 

 

Lokasi Kami
Institut Latihan Perindustrian Kuantan
Lot 10, Kawasan Perindustrian Gebeng,
26080 Kuantan, Pahang.
    Google Map

 

Hubungi Kami
 
Tel  
: 09 - 586 1660
 
Faks 
: 09 - 586 1720 / 09 - 586 1721
 
Email 
 
 
Slide